Waar komt Bewegingsdrang vandaan?

Bewegingsdrang; waar komt het vandaan? Is het puur een instrument om calorieën te verbranden en af te vallen? Sarah Ravin – een psycholoog – is ervan overtuigd dat er een diepere onderlaag onder deze ogenschijnlijk logische verklaring zit.

Beweging

In de 19de eeuw werd Anorexia Nervosa voor het eerst door William Gull omschreven. Gull verbaasde zich over de tomeloze energie die zijn ondervoede patiënten leken te hebben: the patient complained of no pain, but was restless and active. It seemed hardly possible that a body so wasted could undergo the exercise which seemed agreeable. Vergeet niet, in de 19de eeuw waren er nog geen sportscholen en dieet-campagnes. Contributie betalen om te mogen roeien?

Evolutie

Onderzoek op ratten laat zien dat de drang om te bewegen door ons zenuwstelsel wordt aangestuurd. Je kunt je voorstellen dat de drang om te bewegen evolutionair gezien een belangrijke functie heeft gehad. De ratten uit dit onderzoek – arme schatten – waren er absoluut niet op uit om slanker te worden; Ze hadden de intense drang om zich naar luilekkerland te bewegen en opzoek te gaan een plek met een overvloed aan voedsel.

Het is dit mechanisme dat door een restrictieve eetstoornis wordt geactiveerd. Stoppen met bewegen is daarom ontzettend moeilijk – ook wanneer je gemotiveerd bent te herstellen. Je kunt je abonnement op de sportschool stop zetten. Je kunt de auto nemen in plaats van de fiets.  De interne drang om te bewegen is en blijft bestaan. Nee. Het geeft je geen vrijbrief om ongegeneerd door te blijven bewegen. Het onderzoek laat zien waar het pijnpunt zit.

Stoppen

Op het moment dat je weet waardoor de bewegingsdrang ontstaat; weet je ook waarmee je het een halt kunt toeroepen. Eten! Bewegingsdrang ontstaat – zoals het onderzoek aantoont – door ondervoeding. Een doorvoed lichaam zal deze intense drang daarom – neurobiologisch gezien – niet aanwakkeren. Juist dát helpt het bewegen een halt toe te roepen. Ja. Je kunt ook wachten tot je lichaam het opgeeft. Het jammere daaraan is dat je niet weet op welk punt dat is.

Eerder fietste, wandelde en skeelerde ik uren per dag. Later vertoonde ik mijn kunsten in de sportschool. Bewegingsdrang? Ik heb ‘m niet meer. Mijn abonnement heb ik inmiddels opgezegd. Durf jij dat ook?

Heb jij last van bewegingsdrang (gehad)?

6 Comments

  • Ik heb altijd de hele sterke behoefte gehad mezelf te verbeteren, te overtreffen. Of dat nou was op het gebied van afvallen of bewegen. Dit weetje zet ook dat weer even in een ander daglicht. Ik ga hier eens over nadenken. Ik wist dit nog niet.

  • Mooi stuk, Amélie!

    Ik moest ook stoppen met bewegen, omdat ik last had van bewegingsdrang en het me niet ging helpen om beter te worden. En weetje… ik vond het eigenlijk wel prima. Want plezier beleefde ik er toch niet aan, ook aan het sporten niet meer wat voor mij altijd een uitlaatklep is geweest. Het bewegen en sporten werd een obsessie en het enige waar ik me nog druk om kon maken, was het aantal calorieën dat ik verbrande. Eindelijk had ik rust.

    Nu, een paar jaar later, heb ik het sporten weer opgepakt. Ik ben geswitcht naar iets nieuws, van turnen naar wielrennen, en heb met mezelf afgesproken dat ik ook alleen dat mag doen. Omdat ik dat écht leuk vind. Ik vind het namelijk niet leuk om te fitnessen, hardlopen, uren wandelen, wat ik eerder wel deed puur om calorieën te verbranden. En dit gaat goed, ik beleef weer plezier aan het sporten en als ik een keertje geen zin heb om te gaan, ga ik gewoon niet.

  • Toen ik de titel zag durfde ik dit blog niet te lezen. Toch heb ik het wel gedaan. Het levert vooral confrontatie met mezelf op. Maar ik ga het niet uit de weg.

Geef een reactie