Lichamelijk Herstel: #8 Hormonen

Badend in het zweet werd ik nacht na nacht wakker. Had ik last van nachtmerries? Nee. Niet echt. Mijn hormonen probeerden de draad terug op te pikken en mijn stofwisseling op gang te brengen. In herstel verandert er van alles in een lichaam. Hormonen spelen hierin een belangrijke rol. Het is daarom dat ik in dit artikel informeer over de invloed van hormonen met betrekking tot het metabolisme; de menstruatie en de bloedsuikerspiegel.

Metabolisme

Het metabolisme – een ander woord voor stofwisseling – zorgt ervoor dat voedingsstoffen worden verwerkt. Het metabolisme staat overigens niet gelijk aan het verteringsstelsel. Het verteringsstelsel verwerkt voeding tot voedingsstoffen. Het metabolisme verwerkt de voedingsstoffen tot bruikbare energie. Deze bruikbare energie gaat in herstel voor een gedeelte naar het herstel van schade.

Nu je weet wat het metabolisme doet, is het ook belangrijk je te realiseren dat de eetstoornis dit proces heeft vertraagt in de hoop zichzelf te beschermen. Het metabolisme is niet kapot. Het wordt onderdrukt. In herstel krijgt het metabolisme de kans om terug op volle kracht te werken. Nacht-zweten en het – over het algemeen – snikheet hebben kán erop duiden dat het metabolisme terug op gang komt.

Menstruatie

Badend in het zweet wakker worden en in hartje winter zonder jas buiten willen lopen: het kán betekenen dat je metabolisme versnelt. Het kan er ook op duiden dat de menstruatie terug op gang komt. Schrik er niet van wanneer dit relatief vroeg in het herstelproces gebeurd. Een vrouwenlichaam is ervoor gemaakt om voor nageslacht te zorgen. Het zal daarom – zodra het ook maar even kan – deze optie mogelijk maken.

Bloedsuiker

Hormonen spelen óók een belangrijke rol in de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Het is in herstel mogelijk dat het lichaam – door alle veranderingen – moeite heeft haar bloedsuiker op pijl te krijgen. Bij mij persoonlijk resulteerde dit vaak na het eten in duizeligheid, trillen en stemmingswisselingen. Ieder lichaam is uniek. Mijn ervaring is geen wetenschap. Wees je ervan bewust dat hormonen hier invloed op hebben.

Een lichaam in herstel veranderd niet alleen aan de buitenkant. Ook vanbinnen gebeurt er een hoop. Mocht je last hebben van nacht-zweten, onverklaarbare opvliegers of een lage suikerspiegel: je zult het vanzelf minder warm hebben. Je suikerspiegel zal zich vanzelf normaliseren. Wat je daar voor moet doen? Eten. Rusten.

Heb jij – in herstel – last van je hormonen (gehad)?

Lees de andere blogs in de serie:
Lichamelijk Herstel: #1 Maag
Lichamelijk Herstel: #2 Darmen
Lichamelijk Herstel: #3 Oedeem
Lichamelijk Herstel: #4 Refeeding
Lichamelijk Herstel: #5 Hongeroedeem
Lichamelijk Herstel: #6 Pijn
Lichamelijk Herstel: #7 Vermoeidheid

3 Comments

  • Wat een fijne blog. Ik zit volop in het herstelproces. Heb ook last van nachtzweten (ben zo bsnd dat mijn menstruatie weer terugkomt. Maar dat hoort ook bij herstel..). Ook de blog over eetbuien vond ik hartverwarmend. Steeds probeer ik nog te vechten ertegen maar misschien heeft mijn uitgehongerde lichaam het nodig. Leren accepteren en genieten. Dank je wel. Volgens mij ben je een heel mooi en wijs mens.

Geef een reactie