Hoe laat je de Controle los?

Bloem

Ik meet mijn temperatuur nooit. Net zoals ik nooit mijn bloeddruk of mijn hartslag meet.

Ik pas wel op.

Ooit moest ik eens een week mijn vochtbalans bijhouden. Niet de meest leuke hobby: Urine opsparen. Maar, al gauw merkte ik dat ik er niet meer mee kon stoppen. Net zoals me dat ook niet lukte met het tellen van calorieën, wegen, het nemen van laxeertabletten en het hebben van een strakke planning.

Het gaf me zekerheid.

Controle.

Of ja, dat dacht ik tenminste.

Want, controle, écht de controle, hebben we natuurlijk nooit.

De natuur, die wint altijd.

Ik kan er wel voor kiezen niet te willen eten. Maar, als mijn lichaam kost wat kost wat te eten wil hebben gooit het alles in de strijd om me zo ver te krijgen. Het houdt me uit mijn slaap. Kwelt me met de gedachte aan een bord spaghetti. Lokt me naar de voorraadkast en laat me de kruimels van het aanrecht likken.

Herkenbaar?

Niet alleen mijn lichaam gaat zo te werk. Dat van jou, je buurvrouw, je buurman en je schoonvader werkt precies hetzelfde.

Lichamen zijn voorspelbaar.

Helemaal wanneer je herstelt van een eetstoornis:

Zo houden we allemaal vocht vast.

Krijgen we massaal gigantische trek.

Slaat de vermoeidheid toe.

Net als de pijn.

En gaat er een lange periode overheen voor we kunnen zien hoe onze lichamen er zonder eetstoornis uitzien.

Dus, mocht je op het punt staan de controle los te laten. Lees je in. Zoek de ervaring van anderen op. Maar, laat je er tegelijkertijd niet te veel angst door aanjagen.

Je lichaam is je bondgenoot.

Het zal er alles aan doen om je temperatuur, je bloeddruk, je hartslag en je gewicht onder controle te houden zonder jou als reclasseringsambetaar en je te laten zien dat een leven zonder eetstoornis geweldig is.

Maar, gooi die weegschaal van je de deur uit.

Veel te verslavend.

6 Comments

  • Kan het een goed idee zijn dat mijn man mijn tas om mee te nemen naar het werk (met lunch en tussendoortjes en drankjes in) maakt? En hij ook kiest wat het ontbijt en avondmaal is?

  • Mooi stuk en herkenbaar :-) de weegschaal buiten gooien heeft mij alvast geholpen, ook toen ik ijverde om bij te komen. Want op den duur werd dat een obsessie!

    • Fijn te lezen dat je je niet langer hóéft te wegen! Stom hoe snel zoiets een obsessie wordt, hé?

Geef een reactie