Eetlijst: redenen om ‘m niet te volgen

Hoeveel scheppen muesli staan gelijk aan drie boterhammen? Hoeveel yoghurt neem ik en – nog belangrijker – hoe zorg ik ervoor dat ik daar niet te veel van neem? Een eetlijst rekent in boterhammen. Niet in scheppen muesli. De standaard bruine boterham vervangen? Liever niet. Een eetlijst is als een reddingsboei die de drenkeling krampachtig vasthoudt.

Controle

Het eten van een kom muesli in plaats van een stapel boterhammen kan geen kwaad. Deze wetenschap zorgt er níet voor dat de muesli gegeten wordt. Angst reageert niet op logica. Het vaste patroon van een eetlijst biedt controle. Juist die controle houdt de kern van de eetstoornis intact. Een eetlijst tilt het eetpatroon slechts naar een sociaal geaccepteerd niveau. Het remt in ontwikkeling.

Vermijding

Naar behoefte eten staat niet gelijk aan meer aankomen. Een eetlijst biedt geen mogelijkheid dit aan den lijve te ervaren. Een eetlijst voorziet in de behoefte aan een evenwichtig en verantwoord voedingspatroon. Dat terwijl vermijding angst aanwakkert en exposure een krachtige manier is om angst te laten varen. Het blootstellen aan – exposure – helpt de angel van de eetstoornis te verwijderen.

Kloof

Hongeren zorgt voor een kloof tussen lichaam en geest. Je lichaam weet wat, wanneer en hoeveel het nodig heeft om haar schade te repareren. Eten volgens een lijst houdt die kloof instant. Eten is een ingewikkeld proces waar we het fijne (nog) niet van weten. Kijk eens naar de dierenwereld: er is geen enkele leeuw die zich – op het moment dat er een smakelijk hapje nadert – afvraagt of dat nog wel in het schema past.

Verantwoordelijkheid

Het volgen van een eetlijst is standaard onderdeel van behandeling. De behandelaar reikt een eetlijst uit en draagt op die manier een stuk verantwoordelijkheid voor jouw intake. Wat wanneer de druk om te eten wegvalt? Zelf bepalen – eventueel met begeleiding – wat je in je mond stopt maakt de behandeling minder passief. Het dragen van deze verantwoordelijkheid past prima bij actief herstel. Het vergroot de kans op een robuuste remissie.

De eetlijst. Een hulpmiddel om van niets naar iets op te bouwen. De patiënt kan afvinken wat hij gehad heeft. De behandelaar kan bijhouden of er volgens afspraak gegeten wordt. Iedere kliniek heeft haar eigen variant. Wenlijsten, stappenlijsten, basislijsten, aankomlijsten. Een lijst geeft duidelijkheid. Houvast. Prima, toch?

Geef een reactie